Hampir dua pertiga pekerja Singapura sanggup pindah ke luar negara


Hampir dua pertiga pekerja Singapura sanggup pindah ke luar negara
DARIPADA pekerja Singapura yang bersedia berpindah, 72 peratus adalah profesional muda berumur di bawah 30 tahun. -The Straits Times
Oleh Wartawan Luar Negara
15 Mei 2024, 10:21 am
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

SINGAPURA: Hampir dua daripada tiga pekerja Singapura sanggup berpindah ke luar negara untuk bekerja dengan Australia menjadi destinasi paling popular.

Satu tinjauan baru-baru ini mendapati, sebanyak 64 peratus yang bersedia berpindah ini adalah penurunan ketara daripada 87 peratus pada 2018, sebelum pandemik Covid-19.

Daripada pekerja Singapura yang bersedia berpindah, 72 peratus adalah profesional muda berumur di bawah 30 tahun.

Penemuan kaji selidik yang dikeluarkan pada 14 Mei lalu oleh portal pekerjaan, Jobstreet by Seek juga menunjukkan bahawa pasaran Asia Tenggara dan global mempunyai perkadaran serupa iaitu pekerja bersedia untuk berpindah, masing-masing pada 68 dan 63 peratus.

Mengulas mengenai penemuan itu, Pengurus Besar Randstad Singapore, David Blasco berkata, secara tradisinya, rakyat Singapura mencari peluang di luar negara untuk imbuhan yang lebih baik, kepuasan kerja atau keseimbangan kerja-kehidupan yang lebih sihat.

Tetapi pandemik Covid-19 mengubahnya dengan ketara, katanya.


“Lebih banyak syarikat di Singapura menawarkan faedah yang lebih baik, inisiatif dan membentuk semula tanggungjawab pekerjaan untuk memenuhi jangkaan bakat, mengurangkan daya tarikan usaha di luar negara.”

Begitu juga, seorang profesional kanan Institut Profesional Sumber Manusia yang diperakui, Alyce Cheong berkata, Singapura yang menjadi rumah kepada banyak ibu pejabat serantau dan syarikat multinasional (MNC), menyediakan pekerja di sini peluang untuk maju dalam kerjaya mereka di dalam negara.

Beliau juga menyatakan bahawa sampel tinjauan kebanyakannya terdiri daripada responden berusia pertengahan 30-an hingga pertengahan 40-an yang merupakan peringkat dalam kehidupan apabila individu mula mempunyai keluarga sendiri, menghalang mereka daripada berpindah ke luar negara.

Laporan itu berdasarkan tinjauan global yang dijalankan dari Oktober hingga Disember 2023 terhadap 150,735 orang di 188 negara.

Ini termasuk 3,260 responden daripada tenaga kerja Singapura di mana 87 peratus adalah warga Singapura dan selebihnya ekspatriat.

Dalam kalangan responden Singapura, mereka dalam bidang pemasaran dan media adalah yang paling bersedia untuk berpindah untuk bekerja di luar negara.

Ini diikuti oleh mereka dalam bidang pendigitalan, sains data dan kecerdasan buatan.

Di hujung spektrum yang lain, industri penjagaan sosial dan perkhidmatan sosial serta industri pentadbiran dan sekretariat mempunyai bahagian terendah responden yang bersedia untuk berpindah.

Destinasi paling popular untuk pekerja Singapura ialah Australia yang mana 33 peratus responden menduduki tiga tempat teratas mereka, diikuti oleh ekonomi berteknologi tinggi lain seperti China, Jepun dan AS.

Jobstreet berkata, negara jiran seperti Malaysia dan Thailand juga popular kerana ia merupakan destinasi pelancongan yang kerap untuk pekerja Singapura. -CNA

Ulasan