Helikopter terhempas: Presiden Iran, semua penumpang maut

 


Helikopter terhempas: Presiden Iran, semua penumpang maut
20 Mei 2024 11:13amMasa membaca: 4 minit


Reuters melaporkan, seorang pegawai kerajaan Iran memaklumkan bahawa helikopter yang hilang itu ditemui 'terbakar sepenuhnya'.

Ketua Bulan Sabit Merah Iran berkata, helikopter membawa Presiden Iran, Ebrahim Raisi, telah ditemui tetapi keadaannya 'tidak baik'.

"Helikopter itu telah ditemui. Sekarang, kami bergerak ke arah helikopter," kata ketua Bulan Sabit Merah, Pirhossein Koolivand, sambil menambah 'keadaan tidak baik'.


Laporan awal daripada pasukan mencari dan menyelamat menunjukkan bahawa semua penumpang di dalam helikopter itu, termasuk Raisi dan Menteri Luar Hossein Amir-Abdollahian terkorban dalam nahas itu.


Pasukan penyelamat Iran menunggu di sekitar kawasan lokasi pencarian helikopter yang dinaiki Presiden Iran, Ebrahim Raisi di wilayah Tabriz barat daya Iran. Foto EPAPersatuan Bulan Sabit Merah Iran sebelum ini mengesahkan telah tiba di tapak nahas susulan dron milik Turki mengesan satu kawasan di Wilayah Azerbaijan Timur yang mengeluarkan haba.


Sejurus itu 73 pasukan termasuk unit anjing pengesan dikerah ke kawasan terbabit namun berdepan cuaca hujan dan kabus tebal.

Ulasan