Israel paksa lebih ramai rakyat Palestin berpindah dari Rafah

Israel paksa lebih ramai rakyat Palestin berpindah dari Rafah
TENTERA Israel menggugurkan bom di salah sebuah penempatan Palestin di Rafah. -REUTERS
Oleh Wartawan Luar Negara

BAITULMUQADDIS: Israel memaksa rakyat Palestin di lebih banyak kawasan di bandar Rafah untuk berpindah dan menuju ke kawasan yang digelar sebagai kawasan kemanusiaan yang diperluaskan di Al-Mawasi.

Hal ini sebagai tanda bahawa tentera rejim Zionis itu sedang meneruskan rancangannya untuk serangan darat ke atas Rafah.

Tentera Israel juga menggesa penduduk dan pelarian di kawasan Jabalia di utara Gaza untuk mengosongkan kawasan itu.

Malah, mereka berkata akan kembali beroperasi di sana selepas menyedari Hamas cuba memulihkan kawalannya ke atas kawasan tersebut.

Kementerian kesihatan Palestin berkata, sekurang-kurangnya 37 rakyat Palestin, 24 daripadanya dari kawasan tengah Gaza, terbunuh dalam serangan udara semalaman di seluruh kawasan itu, termasuk di Rafah, bandar paling selatan Gaza yang bersempadan dengan Mesir.

Ia tidak membezakan berapa ramai orang awam atau pejuang Hamas.


“Mereka melemparkan risalah ke Rafah dan berkata, dari Rafah ke al-Zawayda selamat, orang ramai harus berpindah ke sana dan mereka melakukannya, dan apa jadi dengan mereka?

“Mayat yang dipotong-potong? Tidak ada tempat selamat di Gaza,” kata penduduk, Khitam Al-Khatib yang kehilangan sekurang-kurangnya 10 saudaranya dalam serangan udara di sebuah rumah keluarga pada awal Sabtu lalu memberitahu Reuters.

Al-Zawayda ialah sebuah bandar kecil di tengah Gaza yang dipenuhi beribu-ribu orang yang berpindah dari seberang kawasan yang terkepung.

Tentera Israel berkata, pesawatnya menyerang berpuluh-puluh sasaran di seluruh Gaza sepanjang hari lalu, sambil menambah tentera daratnya menghapuskan kira-kira 30 pejuang Hamas di Zeitoun.

Serangan udara Israel membunuh sekurang-kurangnya tujuh orang di sebuah rumah di bandar Beit Lahiya di utara Gaza, semuanya daripada keluarga yang sama, kata pakar perubatan.

Penduduk berkata kereta kebal Israel ditempatkan di bandar itu.

Di Rafah, di mana kementerian kesihatan berkata 16 orang terbunuh, penduduk memberitahu Reuters arahan pemindahan baharu oleh tentera Israel meliputi kawasan di tengah bandar dan menyebabkan sedikit keraguan Israel merancang untuk meluaskan serangan daratnya di sana.

“Keadaan sangat sukar, orang ramai meninggalkan rumah mereka dalam keadaan panik,” kata Khaled, 35, seorang penduduk kejiranan Shaboura, kawasan di mana arahan baru dikeluarkan.

Tentera Israel berkata ia meneruskan aktiviti operasi terhadap pejuang Hamas di timur Rafah dan di sebelah Gaza di persimpangan Rafah.

Walaupun tekanan dan kebimbangan Amerika Syarikat yang berat diluahkan oleh penduduk dan kumpulan kemanusiaan, Israel berkata, ia akan meneruskan pencerobohan ke Rafah, di mana lebih 1 juta orang yang kehilangan tempat tinggal mencari perlindungan semasa perang tujuh bulan.

Kereta kebal Israel menawan jalan utama yang membahagikan bahagian timur dan barat Rafah pada hari Jumaat, dengan berkesan mengepung sebelah timur dalam satu serangan yang menyebabkan Washington menahan penghantaran beberapa bantuan ketenteraan kepada sekutunya.

Ulasan