Jangan korbankan kesihatan, nyawa demi wangJangan korbankan kesihatan, nyawa demi wang
KESIHATAN dan nyawa pekerja serta rakyat kita tidak seharusnya dikorbankan di atas dasar demi ‘manfaat ekonomi’. – GAMBAR HIASAN
Oleh Meja Rencana
15 Mei 2024, 9:00 am
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram


SAUDARA PENGARANG,

KAMI merujuk kepada laporan berita baru-baru ini bahawa pihak berkuasa Pulau Pinang menolak cadangan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) untuk menyekat waktu operasi bagi restoran dan kedai makan 24 jam.

Kesihatan dan nyawa pekerja serta rakyat tidak seharusnya dikorbankan di atas dasar demi ‘manfaat ekonomi’. Kajian menunjukkan hubungan antara makan lewat malam dan obesiti yang merupakan masalah kesihatan negara.

Satu kajian baharu oleh Sekolah Perubatan Harvard (HMS) mendapati apabila kita makan ia memberi kesan ketara kepada penggunaan tenaga, selera makan dan laluan molekul dalam tisu adipos.

Malah, kajian mendapati makan empat jam lewat mempunyai perbezaan yang ketara bagi tahap kelaparan kita, cara kita membakar kalori selepas kita makan dan cara kita menyimpan lemak dalam badan kita.

Laporan itu menyatakan bahawa penyelidikan terdahulu menunjukkan bahawa makan lewat dikaitkan dengan peningkatan risiko obesiti, peningkatan lemak badan dan menjejaskan kejayaan penurunan berat badan.


Baru-baru ini, Timbalan Menteri Kesihatan mendedahkan bahawa hampir lima juta rakyat Malaysia berisiko dijangkiti penyakit pradiabetes atau diabetes. Pradiabetes menjadi kebimbangan kesihatan awam yang semakin meningkat kerana potensinya untuk berkembang menjadi diabetes.

Satu kajian yang diterbitkan oleh agensi kesihatan British Public Health England menyatakan bahawa berat badan berlebihan atau obes adalah faktor risiko utama yang boleh berubah bagi diabetes jenis 2.

Laporan itu menyatakan bahawa orang yang menghidap diabetes lebih berisiko mendapat pelbagai keadaan kesihatan kronik termasuk penyakit kardiovaskular, buta, amputasi, penyakit buah pinggang dan kemurungan berbanding orang yang tidak mempunyai diabetes.

Laporan itu selanjutnya menyatakan bahawa diabetes membawa kepada risiko dua kali ganda bagi penyakit kardiovaskular dan retinopati diabetik adalah punca utama kehilangan penglihatan yang boleh dicegah dalam kalangan orang yang berumur bekerja di England dan Wales. Diabetes adalah punca utama kematian awal dengan sekitar 23,300 kematian tambahan pada 2010-11 di England disebabkan oleh penyakit itu.

Mengenai kesan ekonomi pula, laporan itu menyatakan bahawa dianggarkan pada 2010-2011 kos penjagaan pesakit langsung bagi mereka yang menghidap diabetes jenis 2 di UK ialah 8.8 bilion pound sterling (RM 52 bilion) dan kos tidak langsung (kehilangan produktiviti sedemikian akibat peningkatan kematian dan penyakit serta keperluan untuk penjagaan tidak formal) adalah kira-kira 13 bilion pound sterling (RM77.2 bilion).

Kos penjagaan kesihatan langsung tahunan diabetes di Malaysia adalah kira-kira RM4.4 bilion, 227 peratus lebih tinggi daripada kanser (RM1.3 bilion) dan 11 peratus lebih tinggi daripada penyakit kardiovaskular (RM3.9 bilion). Jumlah besar RM 9.65 bilion dibelanjakan setiap tahun untuk menangani penyakit tidak berjangkit (NCD) di negara ini.

Angka ini tidak termasuk kos kehilangan produktiviti akibat penyakit dan kematian akibat penyakit tidak berjangkit. Kos merawat pesakit diabetes dan kehilangan produktiviti pekerja, jauh melebihi dakwaan kerugian ekonomi.

Pihak berkuasa Pulau Pinang perlu menunggu hasil rundingan Menteri Kesihatan dan tidak tergesa-gesa mempertahankan restoran dan kedai makan 24 jam.-UTUSAN

MOHIDEEN ABDUL KADER
Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP)

Ulasan