TERKINI GEMPA BUMI TAIWAN: 9 maut,1,000 cedera dan para saksi kongsi pengalaman ngeri

TERKINI GEMPA BUMI TAIWAN: 9 maut,1,000 cedera dan para saksi kongsi pengalaman ngeri
GAMBAR yang diambil daripada rakaman video yang dikendalikan oleh TVBS menunjukkan penduduk menyelamatkan seorang kanak-kanak dari bangunan yang sebahagiannya runtuh di Hualien, timur Taiwan, semalam. -AGENSI
Oleh Wartawan Luar Negara
4 April 2024, 7:32 am

TAIPEI: Sekurang-kurangnya sembilan orang terbunuh dan lebih 1,000 cedera akibat gempa bumi kuat di Taiwan yang merosakkan berpuluh-puluh bangunan dan mendorong amaran tsunami yang meluas ke Jepun dan Filipina sebelum ditarik balik.

Gempa bumi berukuran 7.4 magnitud itu melanda luar pesisir sejurus sebelum pukul 8 pagi (waktu tempatan), dengan Pusat Kajian Geologi Amerika Syarikat (USGS) meletakkan pusat gempa 18 kilometer (km) ke selatan Bandar Hualien Taiwan, pada kedalaman 34.8km.

Bencana itu adalah yang paling kuat untuk menggegarkan pulau itu dalam tempoh sekurang-kurangnya 25 tahun, kata pegawai, sambil mereka memberi amaran tentang lebih banyak gegaran pada hari-hari mendatang.

Pengarah Pusat Seismologi Pentadbiran Cuaca Pusat Taipei, Wu Chien-fu berkata, gempa bumi hampir dengan daratan dan ia cetek. Ia dirasai di seluruh Taiwan dan pulau-pulau luar pesisir.

Televisyen tempatan menyiarkan imej bangunan condong pada sudut tidak menentu di pergunungan manakala penyelamat dilihat menggunakan tangga untuk membantu orang terperangkap keluar dari tingkap.

Di tempat lain terdapat tanah runtuh yang besar. Gegaran kuat di Taipei memaksa sistem kereta api bawah tanah ditutup sementara walaupun kebanyakan laluan meneruskan perkhidmatan.


“Ia sangat kuat. Rasanya seolah-olah rumah itu akan runtuh,” kata Chang Yu-lin, 60, seorang pekerja di sebuah hospital di Taipei.

Dalam pada itu, seorang wanita yang menguruskan penginapan katil dan sarapan di bandar Hualien berkata, dia bergegas untuk menenangkan tetamunya yang ketakutan dengan gempa bumi.

“Ini adalah gempa bumi terbesar pernah saya alami,” kata wanita itu yang meminta untuk dikenali nama keluarganya, Chan.

Pihak bomba berkata, mereka perlahan-lahan memindahkan sebahagian daripada mereka yang terperangkap dalam terowong berhampiran bandar Hualien, termasuk dua warga Jerman.

Mereka berkata, sebelum ini bahawa 77 orang terperangkap dalam terowong dan bangunan runtuh.

Pihak berkuasa juga berkata mereka juga terputus hubungan dengan 50 pelancong menaiki empat bas mini menuju ke sebuah hotel di taman negara, Taroko Gorge, tanpa memberikan butiran.

Kerajaan meletakkan jumlah yang cedera pada 821 orang.

“Pada masa ini perkara yang paling penting, keutamaan utama, adalah untuk menyelamatkan orang,” kata Presiden Lai Ching-te, bercakap di luar salah sebuah bangunan runtuh di Hualien.

Rangkaian kereta api ke kawasan itu dijangka dibuka semula pada Khamis, Ching-te yang akan mula berkhidmat bulan depan, memberitahu pemberita.

Sementara itu, Tentera Udara Taiwan berkata, enam jet pejuang F-16 rosak sedikit di pangkalan utama di bandar itu dan menjangkakan pesawat itu akan kembali beroperasi tidak lama lagi.

Di Jepun, agensi cuaca meletakkan magnitud gempa itu pada 7.7 dan menyifatkan beberapa gelombang tsunami kecil mencecah bahagian wilayah selatan Okinawa, sambil menurunkan amaran tsunaminya kepada amaran.

Di Filipina, pegawai seismologi memberi amaran kepada penduduk pantai di beberapa wilayah memberitahu mereka untuk berpindah ke tempat yang lebih tinggi.

Media kerajaan China berkata gempa itu dirasai di wilayah tenggara Fujian manakala seorang saksi Reuters berkata ia turut dirasai di hab komersial Shanghai.

Gegaran susulan masih boleh dirasai di Taipei, dengan lebih 50 direkodkan, kata pegawai cuaca.

Kebanyakan kuasa dipulihkan selepas gempa, kata utiliti elektrik Taipower, dengan dua stesen janakuasa nuklear di pulau itu tidak terjejas. -CNA

Ulasan